Πετροδολάρια

Posted by ΟΥΣΤ! | Posted in | Posted on 8:34 μ.μ.

Αξιο απορίας είναι ότι σε κάποιες τοπικές μας εφημερίδες, οι οποίες θέλουν να θεωρούνται “έγκυρες” και “αξιόπιστες”, παρατηρείται μια εμμονή με το θέμα των κοιτασμάτων ορυκτών στο Ιόνιο και την “αναγκαία” “αξιοποίηση” τους. Κάθε δέκα μέρες θα δούμε τουλάχιστον ένα ρεπορτάζ, και πολύ συχνά και πρωτοσέλιδο, με τίτλους του τύπου:

πετροδολάρια θα πλημμυρίσει το Ιόνιο”,

Χαράς ευαγγέλια” για επενδυτές και τοπικές κοινωνίες η επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer “,

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου”,

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ – «Ανοίξαμε» και περιμένουμε επενδυτές”,

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ οικόπεδα υδρογονανθράκων δίνουν ελπίδα”,

Οι Νορβηγοί βρήκαν περισσότερα από όσα υπολόγιζαν”,

Πετρέλαιο υπάρχει και δημιουργεί προσδοκίες”,

Τα πετρέλαια θα στηρίξουν την τοπική οικονομία”,

Ο “μαύρος χρυσός” του Ιονίου στα χέρια των επενδυτών”

και άλλα πολλά λες και είναι κάτι το αυτονόητο, κάτι το φυσικό η εξόρυξη του μη ανανεώσιμου ορυκτού από τα έγκατα της γης. Σαν να είναι ανάγκη, όπως το νερό και η τροφή, για την επιβίωση μας, και το θέλουμε όλοι.

Από πότε η τοπική μας κοινωνία αποφάσισε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που επηρεάζει όλους, εμάς και τους απογόνους μας, το φυσικό μας περιβάλλον και όλα τα είδη ζωής που συνυπάρχουν μαζί μας σε ετούτο το τόπο, και δεν το θυμάται κανείς? Δεν πρόκειται για το μπάζωμα λακκούβας σε κάποιο δρομάκι που εννοείται ότι πρέπει να γίνει και δεν χρειάζεται η συναίνεση όλων των ιονίων νήσων για να γίνει, γιατί δεν επηρεάζει όλους.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα καθορίσει το βίος γενιών και γενιών. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο που με μια στραβή (φυσική καταστροφή όπως υπερκαταιγίδα ή σεισμός, τρομοκρατικό χτύπημα, πόλεμος ή ανθρώπινο λάθος-ατύχημα) μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής μας στη Ζάκυνθο και το Ιόνιο. Όχι πως χρειάζεται να γίνει στραβή εδώ που τα λέμε. Η μόλυνση είναι στάνταρντ και θα μείνει κληρονομία για τις επόμενες γενιές. Όπως στάνταρντ θα είναι και η κρατική και παρακρατική τρομοκρατία που θα υποστούμε, καθώς θα έχουν συμφέροντα τα οποία θα τα εξασφαλίσουν με οποιοδήποτε κόστος ή και “παράπλευρη απώλεια”.

“Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”.

Ποιες θέσεις εργασίας? Όπως το παρουσιάζουν νομίζει κανείς ότι θα δημιουργηθούν καμιά εκατοστή χιλιάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι θα είναι ελάχιστες οι θέσεις εργασίας και σε αυτές θα βολέψουν τα ανίψια και τα πατζανάκια τους. Αλλά δεν πα να μας βολέψουν και όλους στη τελική. Το φυσικό μας περιβάλλον, όπως και η ψυχή μας, δεν είναι για πούλημα.   

Μια αξιόπιστη και υπεύθυνη, ευρείας κυκλοφορίας, εφημερίδα θα έπρεπε να προσεγγίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα κάπως πιο αντικειμενικά Όμως δεν βρίσκεις καμία αναφορά για τις περιβαλλοντικές αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες των εξορυκτικών δραστηριοτήτων των πολυεθνικών, για την μόλυνση που επιτυγχάνεται και χωρίς ατύχημα κ.α. Απολύτως τίποτα για ανάλογα εγχειρήματα των πολυεθνικών κολοσσών σε άλλες χώρες και για τις επιπτώσεις που έχουν στις κατά τόπους κοινωνίες (βλ. Δέλτα του Νίγηρα, Κόλπο του Μεξικού, Ιράκ, Αφγανιστάν, Εκουαδόρ κ.α.), όπου οι λαοί υποφέρουν από φτώχεια, αρρώστιες, περιβαλλοντική καταστροφή-μόλυνση, πολέμους, εμφυλίους, κρατική και παρακρατική τρομοκρατία και καταστολή,... Μόνο δυστυχία έχουν φέρει εταιρίες εξόρυξης όπου πατάνε.
Δεν θα αναφερθούμε εδώ στις μνημονιακές- πραξικοπηματικές συνθήκες που οδήγησαν στην  επίτευξη ενός τέτοιου ξεπουλήματος, όπως και γενικά το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, του οποίου τα ψίχουλα που θα δώσουν οι αγοραστές  στο δημόσιο, θα τα ξαναπάρουν οι ίδιοι πίσω από την εξόφληση των δανείων μας.  Δηλαδή τα κέρδη θα τα καρπώνονται οι ιδιωτικές εταιρίες και τη ζημιά θα την αναλάβει ο λαός. Οπότε τα έσοδα του κράτους δεν θα αυξηθούν. Ούτε η τιμή του πετρελαίου, περεπιπτόντως, δεν θα πέσει, δεν συντηρούμε αυταπάτες. Και όπως είπαμε δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ποιό το όφελος για το λαο; Κανένα απολύτως. Μόνο οι εταιρίες εποφελούνται, ξεκάθαρα. Και οι ρουφιανοι βέβαια (πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.λ.).
Θα αναφερθούμε εδώ και σε ένα περίεργο γεγονός: ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αριστερά-δεξιά, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, παρά τα "τεράστια" χάσματα που έχουν μεταξύ τους ιδεολογικά, είναι υπέρ της “αξιοποίησης”, με τον έναν ή τον άλλων τρόπο, των ορυκτών κοιτασμάτων της χώρας. Τρελή σύμπτωση, δεν συμφωνείτε;


Από όλους αυτούς τους πολιτικούς, κανένας δεν θέλει στα αλήθεια να αλλάξουν τα πράματα. Αν το ήθελε πραγματικά, οχι απλά θα έλεγε όχι στις εξέδρες στο νησί μας, αλλά θα έπαιρνε και επίσημη θέση εναντίον της δημιουργίας αλλά  και  της συνέχισης της λειτουργίας, όλων των εξεδρών του πλανήτη. Λέμε τώρα..
Τελος πάντων, η απόφαση πάρθηκε από λίγους και επιβάλλεται σε όλους. Το ζήτημα τώρα είναι αν εμείς θα πάρουμε την απόφαση να μην τους επιτρέψουμε να λεηλατήσουν της Ζωή μας.



Ο αληθινός πλούτος είναι η φύση, το καθαρό περιβάλλον, είναι η καλή υγεία. Ανάγκες είναι η τροφή, το νερό, είναι η στέγη, η Γη, είναι ο αέρας, η συντροφικότητα. όχι οποιαδήποτε τεχνολογική άνεση μπορεί να μας προσφέρει ο τρόπος ζωής μας, πάντα υπό την απειλή και πάντα σε βάρος ανθρώπου, ζώου και του περιβάλλοντος, και συνεπώς της συνείδησης μας.

RossoNero 1-12-2014

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου