Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις των ξένων

Posted by Andy Capp | Posted in | Posted on 1:39 μ.μ.

Από Genti

Ένα νέο βιβλίο και το νέο τεύχος του περιοδικού Σημειώσεις της Στέπας κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις των ξένων: Η κολεκτιβοποίηση στην Ισπανία, 1936-1939. Μαρτυρίες και κριτικές προσεγγίσεις αποτελεί ένα ανθολόγιο μαρτυριών και σύγχρονων κριτικών προσεγγίσεων για την κολεκτιβοποίηση στην Ισπανία στην περίοδο 1936-1939, με μία εκτενή εισαγωγή της έκδοσης. Το τρίτο τεύχος των Σημειώσεων της Στέπας είναι αφιερωμένο σε παλιές και σύγχρονες εκδοχές του φασισμού και στη διασύνδεσή τους με τον καπιταλισμό.

Λουκής Χασιώτης (επιμ.), Η κολεκτιβοποίηση στην Ισπανία, 1936-1939. Μαρτυρίες και κριτικές προσεγγίσεις

Η κολεκτιβοποίηση κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου αποτελεί κορυφαία στιγμή της κοινωνικής επανάστασης στη χώρα και, ταυτόχρονα, το πλέον χαρακτηριστικό πείραμα εργατικής αυτοδιεύθυνσης, το κλασικό παράδειγμα αναρχοσυνδικαλιστικής οικονομικής οργάνωσης. Γι' αυτό, άλλωστε, η εμπειρία της ισπανικής κολεκτιβοποίησης παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αναρχικών ότι η αυτοδιαχείριση δεν αποτελεί ιδεοληψία, αλλά είναι εφικτή, εφαρμόσιμη και λειτουργική. Το ζήτημα, μάλιστα, αποκτά νέες διαστάσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, ως πολιτική και κοινωνική απάντηση από τα κάτω. Με αυτήν την έννοια, η μελέτη αυτής της εμπειρίας και η κριτική προσέγγισή της αποτελεί μία αναγκαιότητα πιο επίκαιρη από ποτέ - και αυτός είναι ο λόγος που επιστρέφουμε ξανά σε αυτήν.
Το ανθολόγιο αποτελείται από τη μαρτυρία του Diego Abad de Santillan, βετεράνου της κολεκτιβοποίησης, και από τέσσερα άρθρα επαγγελματιών ιστορικών: των Antoni Castells Duran, Luis Garrido Gonzalez, Michael Seidman και Martha Ackelsberg. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η κολεκτιβοποίηση, τα εμπόδια που συνάντησε, τα επιτεύγματά της αλλά και τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της.


Σημειώσεις της Στέπας, αρ. 3: Φασισμός και καθημερινή ζωή

Στο τεύχος αυτό παρουσιάζουμε κείμενα που πραγματεύονται όψεις της γενικής μας αντίληψης ότι οι φασιστικές αξίες (η περιφρόνηση στον αδύναμο, η υποταγή στον δυνατό και οι διάφορες εκφάνσεις των κοινωνικών αυτών παθολογιών):
· διαποτίζουν την καθημερινότητα της αστικής δημοκρατίας,
· είναι απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την άλλη όψη της, την καπιταλιστική λεηλασία,
· στερεώνονται στην ευγονική πολιτική και την αντιμετώπιση του πληθυσμού ως «βιομάζας».
Γράφουν οι Δημήτρης Κωτσάκης, Κώστας Δεσποινιάδης, Χρήστος Φιλιππίδης, Παναγιώτης Μπίκας, Sava Devuric, Ξένια Καλαϊτζίδου, BiotechWatch, Ernie Larsen, Sherry Millner, friends of gongchao, Νίκος Νικολαΐδης.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου