Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... συνέχεια

Posted by Andy Capp | Posted in | Posted on 5:31 μ.μ.



Από Anarmostos

Με μια πρωτοφανή, αλλά χαρακτηριστική της αυταρχικότητας που έχει μεχρι τώρα επιδείξει κίνηση, η κυβέρνηση της τρόικας και των δανειστών απεφάσισε και διέταξε με συνοπτικές διαδικασίες το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση περίπου 2.700 εργαζομένων μέχρι να «εκκαθαρίσει, αναδιοργανώσει και επανιδρύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα πρότυπα των πιο επιτυχημένων διεθνών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών».


Πραγματικά οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σε αυτό και πολλά αντίστοιχα θέματα, θα ήταν για πολλά γέλια αν δεν ήταν στην πραγματικότητα για κλάματα. Κάθε απόφαση που θίγει ελευθερίες, κεκτημένα δικαιώματα, θέσεις εργασίας, λαικά εισοδήματα και καταστρέφει ζωές ανθρώπων, βαφτίζεται απαραίτητη μεταρρύθμιση, καταπολέμηση της σπατάλης και της αδιαφάνειας, εξοικονόμηση χρημάτων προς αποφυγήν νέων φόρων στους πολλούς, προστασία του δημοσίου συμφέροντος και βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την έξοδο από την κρίση. Οι λέξεις έχουν υποστεί αλλοίωση του νοήματος σε τέτοιο βαθμό, που η ομοιότητα με το «1984» του Όργουελ έχει γίνει εφιαλτική.


Όποιος γνωρίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα που ζούμε και δεν τρέφει αυταπάτες, καταλαβαίνει πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί κάθαρσης της ΕΡΤ, αξιοκρατία στις προσλήψεις και ανεξαρτησία στη λειτουργία του νέου οργανισμού, σημαίνουν θέαμα κι ενημέρωση κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του νέου τύπου διακυβέρνησης, επαναπρόσληψη των καλύτερων «βυσμάτων» και υποταγή στις εντολές της τρόικας για άμεσες απολύσεις στο δημόσιο «με ονόματα». Το θράσος της κυβερνητικής προπαγάνδας φτάνει στο σημείο να αποκαλεί «χαράτσι» την εισφορά λίγων ευρώ υπέρ της ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από το οποίο μας γλυτώνει, συγκρίνοντάς το με το φορομπηχτικό μέτρο του Βενιζέλου το οποίο διατήρησε.


Φυσικά η ΕΡΤ δεν υπήρξε κανένα πρότυπο υγιούς δημοσίου οργανισμού όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι. Η αποκλειστική ευθύνη όμως γι αυτό βαραίνει τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια και που έγιναν όψιμοι αδιάφθοροι σωτήρες μας. Αφού για σχεδόν 40 χρόνια γέμιζαν το δημόσιο με τα δικά τους παιδιά, πολλές φορές ανίκανους καρεκλοκένταυρους και ξέσκιζαν τη δημόσια περιουσία, τώρα αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο και «ξυλώνουν το πελατειακό κράτος» και «περικόπτουν τη σπατάλη». Τα παλαιότερα και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα όμως, δείχνουν ότι τα δικά τους παιδιά, τουλάχιστον τα πιο αγαπημένα, πάντα τη βγάζουν καθαρή αφήνοντας στην απ’έξω όποιον έχει μόνο την αξία του και όχι «μπάρμπα στην Κορώνη» ή ταλέντο στο «γλείψιμο» και τη διαπλοκή. Μαζί με τα «ξερά» λοιπόν καίγονται κυρίως τα «χλωρά». Στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συμπονούμε τους κωλογλείφτες συντάκτες και παρουσιαστές ειδήσεων, ούτε τα κάθε λογής κομματικά τσιράκια, αλλά τους υπόλοιπους χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που προστίθενται στις στρατιές των ανέργων, των κακοπληρωμένων επισφαλών εργαζομένων, στους αδυνατούντες να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς διογκούμενες οικονομικές ανάγκες και υποχρεώσεις.



Η ποιοτική ψυχαγωγία και η αντικειμενική ενημέρωση, παρότι δεν υποστηρίζουμε ότι παρεχόταν απλόχερα από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, εντούτοις αναγνωρίζουμε ότι κινούνταν σε υψηλότερο επίπεδο από το μέσο επίπεδο της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Η υπεράσπισή τους, με το πλήρες νόημα που έχουν, ως δικαιώματα και δημόσια αγαθά, προκαλεί την έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τους αγωνιζόμενους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ απαντώντας στο κάλεσμά τους και χαιρετίζουμε την αγωνιστική απόφαση της γενικής τους συνέλευσης για κινητοποιήσεις διαρκείας και συνέχιση, όσο είναι δυνατόν, της λειτουργίας των σταθμών. Ήδη οι μπάτσοι και τα ΜΑΤ σταμάτησαν τη λειτουργία των πομπών, αλλά έγινε προσωρινή αναμετάδοση από τη συχνότητα του 902 και ξένα δίκτυα. Η κατάληψη του ραδιομεγάρου συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι εξελίξεις αναμένονται...


Ερωτηματικό αποτελεί η στάση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων που έχουν ταχθεί ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο Σαμαράς, ακολουθώντας την εκβιαστική τακτική του Παπανδρέου, απειλεί με προσφυγή στις κάλπες αν δεν υπερψηφιστεί η πρότασή του. Γνωρίζει ότι είναι κάτι που δεν επιθυμούν οι άλλοι βλέποντας τη δημοσκοπική τους συρίκνωση. Η θέση τους είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Πάντως, η φασιστική Χ.Α. έσπευσε να επιδοκιμάσει την απόφαση. Γι’αυτούς, ένα κανάλι και ένα ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων είναι αρκετό. Τους γλυτώνει κόπο να τα κλείνουν αργότερα.


Το κυριότερο όλων είναι πώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι, της ΕΡΤ και γενικώς, θα αντιμετωπίσουν την επίθεση και πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους. Αν θα επιλέξουν την κατάληψη,τη λειτουργία με όρους αυτοδιαχείρισης και άνοιγμα στην κοινωνία, ή θα αναθέσουν στους γραφειοκράτες εργατοπατέρες να διαχειριστούν την ήττα του αγώνα τους. Αν επιλέξουν το πρώτο, εμείς και πολλοί άλλοι θα σταθούμε δίπλα τους. Ιδού η Ρόδος...


Σκίτσο :www.periklhs.com

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου