Ενημέρωση από το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ζακύνθου 27 – 29 Απριλίου 2013

Posted by Andy Capp | Posted in , , , | Posted on 1:14 μ.μ.

  Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 27 – 29 Απριλίου 2013 στην πλατεία Σολωμού και αποτέλεσε μια ακόμα απάντηση στη φασιστική πρόκληση και απειλή που ολοένα αυξάνει, τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο.  

Το φεστιβάλ ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία της συλλογικότητας Rosso Nero. Για την οργάνωση της διεξαγωγής του συστάθηκε Ανοιχτή Ομάδα Εργασίας, που εμπλουτίστηκε στην πορεία με τη συμμετοχή αντιφασιστριών και αντιφασιστών και από άλλες συλλογικότητες και παρέες, αλλά και με ανένταχτους ανθρώπους.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα αυτοοργανωμένο χωρίς τη συμμετοχή κομμάτων, που οικοδομήθηκε πάνω στο πλαίσιο της αντιεμπορευματικότητας, της οριζόντιας οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ είδους χρηματοδότηση από πολιτικούς, θεσμικούς και κομματικούς φορείς, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς και ως εκ τούτου παρέμεινε ανεξάρτητο από κάθε είδους συμφέροντα. Βασίστηκε εξ ολοκλήρου στο μόχθο των ανθρώπων που πήραν μέρος στη διοργάνωση και στην ελεύθερη οικονομική συνεισφορά του κόσμου που το παρακολούθησε.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου ξεκινήσαμε με μια προφεστιβαλική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Φώσκολος», με προβολές των ταινιών: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» (1971) του Ντίνου Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο και «Κυνηγώντας φασίστες» (2008) ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής.
Το Σάββατο 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μαραθώνια συναυλία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από Αγγλία, Αθήνα, Πύργο και Ζάκυνθο. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν:

Υπόγεια Ρεύματα, The tsiri band (τσιριτσάντσουλες), Chewing Gun – Αθήνα
Micky N Mallory – Πύργος
Aggie Demetri – Αγγλία
Φόρα Λάμα, Backseat Rockin’, Νίκος Αρβανιτάκης, Τυφλοί Οραματιστές – Ζάκυνθος

Την Κυριακή 28 Απριλίου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, με κουκλοθέατρο από την ομάδα «Φτουξελευτερία», θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές για παιδιά.

Το απόγευμα παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα η Ζακυνθινή Ομιλία (λαϊκό παραδοσιακό θέατρο της Ζακύνθου) «Έκλαιε οπού ‘χε τα πολλά» από το λαϊκό θίασο «Ούφου Ντουλούφου». Ακολούθησε συλλογική κουζίνα και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.

Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Απριλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το αυγό του φιδιού» (παραγωγή του συλλόγου «η πρόοδος»). Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Κρίση και ολοκληρωτισμός». Την εισήγηση επιμελήθηκε η ομάδα «ελευθεριακή πρωτοβουλία ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο» από την Πάτρα.


Κατά τη διάρκεια του τριημέρου στήθηκε έκθεση έντυπου αντιφασιστικού υλικού απ’ όλη την Ελλάδα (βιβλία, μπροσούρες, αφίσες, εφημερίδες κλπ), όπως και έκθεση φωτογραφίας από κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί και άλλες φωτογραφίες αντιρατσιστικού περιεχομένου. Επίσης λειτούργησε αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ με κρασί και τσίπουρο από ντόπιους παραγωγούς με ελεύθερη συνεισφορά.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Συλλογικά και αυτοργανωμένα, άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στο κάλεσμα μας, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και σε όλα τα φασιστικά μορφώματα που ονειρεύονται χούντες και εθνικοσοσιαλιστικά καθεστώτα.

Ούτε στο Τζάντε, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά.

Ανοιχτή ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή του αντιφασιστικού φεστιβάλ Ζακύνθου.



Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου