Τοπικές κοινωνίες «εγκαταλείπουν» το Ευρώ

Posted by ΟΥΣΤ! | Posted in , | Posted on 4:04 μ.μ.

Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ) έναντι Ευρώ χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν σε παζάρια ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Πρωτοπόρο στην Ελλάδα, το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας απαριθμεί 750 μέλη και διαμηνύει: «Καλώς ήρθατε στην κοινωνική οικονομία».

Ωθούμενοι από το αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής, εμπνευστές της εγχειρήματος ήταν απλοί πολίτες του Βόλου, ανάμεσα στους οποίους ένας ιερέας, τρεις μηχανικοί, μια καθηγήτρια Αγγλικών και ένα στέλεχος της τοπικής Ένωσης Καταναλωτών. Βρέθηκαν όλοι τους πριν από 2 χρόνια ως εθελοντές για την επισκευή ενός κτιρίου της πόλης. «Όλοι όσοι συμμετέχουμε θέλουμε πρωτί
στως να βρεθούμε μεταξύ μας, να ‘πούμε τον πόνο μας’ και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», εξηγεί στο tvxs.gr η Αγγελική Ιωαννίτη, συντονίστρια στο σημείο Συναλλαγής Βόλου.
«Η μία ΤΕΜ αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Όποιος προσφέρει ένα προϊόν ή υπηρεσία ορίζει το ποσοστό συμμετοχής επί της συναλλαγής η οποία αφορά από ψωμί έως ιατρικές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα κοστίζει κάτι 10 ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής είναι 50-50, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει 5 ευρώ και 5 ΤΕΜ, τα οποία μπορεί να σημαίνουν χόρτα, λάδι, αυγά, σαπούνι έως και υδραυλικά. Οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά», εξηγεί η κ. Ιωαννίτη.

Προϊόντα που διατίθενται μέσω του Δικτύου: Άθληση – αναψυχή, Βιβλία – χαρτικά, Διακοσμητικά – είδη δώρων – τέχνη, Είδη διατροφής – ποτά, Ένδυση – υπόδηση, Έπιπλα διάφορα, Ηλεκτρικές συσκευές, Ηλεκτρονικός εξοπλισμός – νέα τεχνολογία, Ιατρικά προϊόντα, φάρμακα, Καλλυντικά – είδη αισθητικής, Κατοικίδια – ζωοτροφές, Μηχανοκίνηση – αξεσουάρ, Μουσικά όργανα – δίσκοι, Οικιακός εξοπλισμός διάφορα, Οικοδομικά υλικά – χρώματα, Παιγνίδια, Οπτικά, Φυτά, λουλούδια – είδη κήπου, Άλλα προϊόντα
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραχώρησε στο Δίκτυο δύο κτίρια τα οποία βρίσκονται κοντά στο σταθμό ΚΤΕΛ του Βόλου. Μέλη του Δικτύου εργάστηκαν για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και πληρώθηκαν με 6 ΤΕΜ την ώρα. Το περασμένο Σάββατο έγιναν τα εγκαίνια του χώρου. Μόνο εκείνη την ημέρα διεκπεραιώθηκαν 700 συναλλαγές (μέσα στα 2 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου είχαν σημειωθεί συνολικά 800 συναλλαγές). Αντίστοιχες αγορές «στήνονταν» όλο αυτό το διάστημα στην ύπαιθρο. Πλέον, το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης επιδιώκει να διοργανώνει ένα παζάρι την εβδομάδα, πέραν των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες είναι σε εξέλιξη ανά πάσα στιγμή.
Τα μέλη του Δικτύου προέρχονται από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και όλες τις ηλικίες. Σημαντική είναι η συμβολή του εγχειρήματος στους άνεργους, μέσα από σχετικές ομάδες εργασίας. Όσοι έχουν γνώσεις πληροφορικής, βοηθούν στο γραφείο του Δικτύου. Άνεργοι νηπιαγωγοί κρατούν παιδιά οικογενειών για μερικές ώρες την ημέρα. Κάποιοι επισκέπτονται μαγαζιά, επιχειρήσεις και λαϊκές αγορές για να προβάλλουν την προσπάθεια. Άλλοι πλένουν αυτοκίνητα με ένα λάστιχο νερό και λίγο ξύδι. «Δουλεύοντας κανείς 3 ώρες την ημέρα, με 6 ΤΕΜ την ώρα, είναι σε θέση να εξασφαλίσει βασικά τρόφιμα, όπως λάδι ή αυγά», υπογραμμίζει η κ. Ιωαννίτη.
Υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του Δικτύου: Αισθητική – κομμωτική, Διακοπές – φιλοξενία, Επισκευές – Συντηρήσεις (Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Συσκευών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ποδηλάτων), Εργατικές υπηρεσίες – κηπουρική, Εστίαση – ψυχαγωγία, Καθαριότητα – οικιακή βοήθεια, Λογιστικά – φορολογικά, Μαθήματα διάφορα – σεμινάρια, Μελέτες – προγράμματα, Μεταφορές, Νομικά – συμβολαιογραφικά, Ρουχισμός – ραπτική, Οικοδομικές εργασίες και τεχνικές εργασίες, Υγεία – αποκατάσταση – εναλλακτικές θεραπείες, Φύλαξη παιδιών – ηλικιωμένων, Άλλες υπηρεσίες
Την προσπάθεια στηρίζουν η Ένωση Καταναλωτών και η δημοτική αρχή της πόλης, που αποτελούν άλλωστε μέλη του Δικτύου. Ο Δήμος δέχεται την καταβολή ΤΕΜ για να παραχωρεί φτηνότερα εγκαταστάσεις γυμναστικής σε πολίτες.
Την τεχνογνωσία των πρωτεργατών του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης ζητούν τοπικοί φορείς από πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται ανάλογες «αγορές» (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λαμία, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Αικατερίνη, Κέρκυρα, Πάρος, Κως, Αίγινα, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα κ.ά.)
«Χρειάζεται να δημιουργηθούν πολλά δίκτυα με λίγα μέλη, ώστε να υπάρχει προσωπική επαφή και οικειότητα. Εγώ για παράδειγμα, όταν χρειάζομαι κάτι, δεν φωνάζω τον υδραυλικό αλλά το Σωτήρη», τονίζει η κ. Ιωαννίτη, η οποία αναφέρεται και σε άλλες τοπικές πρωτοβουλίες όπως οι κουζίνες αλληλεγγύης: «Κάθε Τρίτη και Σάββατο πηγαίνουμε σε μαγαζιά, όπου μας δίνουν τρόφιμα και μαγειρεύουμε 10 κατσαρόλες φαγητό. Τα 50 άτομα μπορούν να ταΐσουν 1. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κόσμος που ζητάει φαγητό και ρούχα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Τους ζητάμε να πλένουν τα μπολ και μας λένε ότι δεν έχουν καν νερό στο σπίτι. Πρέπει να αναπτυχθούν σε όλες τις πόλεις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Είναι τόσοι άνθρωποι που χρειάζονται κουβέντα και βοήθεια».
Δείτε περισσότερα εδώ
tvxs.गर
_________________________-

Κως: Μία εναλλακτική οικονομία με νόμισμα το «μαϊδί»



Προσφέρεται τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες και ανταμειφθείτε με "Mαϊδί", ένα νέο "κοινωνικό, εικονικό, τοπικό" νόμισμα το οποίο εισήγαγε η Ομάδα "Κύκλος, Ζω με ανταλλαγή". Η ομάδα "Κύκλος"

είναι ένα δίκτυο στην Κω για την εφαρμογή μίας εναλλακτικής κοινωνικής οικονομίας.

"Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες , για τις οποίες θα αμειφθεί με "Μαϊδί", πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του. Με τη σειρά του μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να «πληρώσει» με τους Μαϊδί που έχει αποκτήσει", αναφέρουν τα μέλη του δικτύου σε ανακοίνωσή τους, όπως διαβάζουμε στο antallaktiki.gr.
Όλες οι ανταλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, ώστε κάθε στιγμή, κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για αυτές και να μπορέσει να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα ή να καταχωρήσει τις δικές του προσφορές. Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.
"Οι εξελίξεις μας οδηγούν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας , να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις έξω από το σύστημα που κάποιοι μας επιβάλλουν. Φαίνεται ότι η μόνη λύση για την επιβίωση μας είναι η ελευθερία μας", τονίζεται από την ομάδα "Κύκλος".

Σχετικά με το "Mαϊδί", αυτό δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές εξελίξεις και οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει άμεσα γιατί δεν χρειάζεται κεφάλαιο, καθώς όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το μηδέν.
Για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, τα μέλη του δικτύου σημειώνουν πως "υπάρχουν μία σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Όπως αναφέρουν "οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή".
Επιπλέον "κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας, ενώ μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους , θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων".
Τέλος, όπως τονίζουν, "το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας. Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε. Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που δεν μπορεί να ξεπεράσει το προσυμφωνημένο όριο".
"Η ανταλλακτική οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι που θα μας πάει ψηλότερα. Μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομίας και της κρίσης του πολιτισμού. Ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε-Δίνουμε αυτό που μας περισσεύει", καταλήγουν.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της "Κύκλος" για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για δράσεις.

tvxs.gr

____________
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων




Η Τηλεόραση από τους Πολίτες ταξιδεύει στην Ιεράπετρα με αφορμή τη συνάντηση ανταλλακτικών δικτύων από την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, που οργάνωσε το τοπικό δίκτυο Ιεράπετρας «Καερέτι».
Βασική φιλοσοφία ενός τέτοιου συστήματος είναι η απευθείας ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών των τοπικών δικτύων. Στις ανταλλαγές δε μεσολαβεί χρήμα, αλλά το εικονικό κοινωνικό νόμισμα που θεσπίζει η ίδια η ομάδα. (Φασούλι, Καερέτι, Οβολός κτλ). Με το νόμισμα αυτό, κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει και να αγοράσει οτιδήποτε μέσα στο δίκτυο.
Τα 26 τοπικά δίκτυα ανταλλαγών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα τα οποία βοηθάνε τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Ταυτόχρονα, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες οδηγούν στη διεύρυνση και την ενίσχυσή τους, καθώς όσο ένα δίκτυο διευρύνεται, τόσο μεγαλώνει και ο κατάλογος των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Η συμμετοχή σε αυτό είναι ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα. Έτσι, τα κοινωνικά νομίσματα προτείνουν μια διέξοδο από τους σκληρούς κανόνες της αγοράς.

Ωστόσο, η ανταλλακτική οικονομία υπήρξε μια πολύ οικεία πρακτική για την Ελλάδα και ειδικά για την αγροτική Κρήτη όπου μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, σχεδόν οι μισές από τις καθημερινές συναλλαγές γίνονταν με πληρωμές σε λάδι και άλλα τοπικά προϊόντα. Σήμερα, είναι οι ανάγκες των ανθρώπων που φαίνεται να οδηγούν σε αντίστοιχες μεθόδους.

Εκτός από την Ιεράπετρα αντίστοιχο δίκτυο έχει ήδη στηθεί και στα Χανιά ενώ παράλληλα ξεκινά η δημιουργία κοινωνικών νομισμάτων στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο.

Μιλούν εκπρόσωποι ελληνικών τοπικών δικτύων, παραγωγοί που συμμετείχαν στο ανταλλακτικό παζάρι του δικτύου «Καερέτι» (στο περιθώριο της συνάντησης στην Ιεράπετρα) καθώς και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης, που μελετά τα τελευταία χρόνια τον τομέα της ανταλλακτικής οικονομίας.

* Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων οργανώνει την επόμενη συνάντηση τοπικών ανταλλακτικών δικτύων το Μάιο του 2012 στα Χανιά.

* Το παρόν βίντεο αποτελεί ντοκουμέντο της τηλεόρασης των πολιτών (politestv.gr)
______________________

Και σε πολλες ακόμη πόλεις της ελλάδας έχουν ξεκινήσει ανάλογα εγχειρήματα, όπως στη Καρδίτσα όπου έχουν δημιουργήσει το εναλλακτικό νόμισμα "ΗΛΙΟΣ", στη Πάτρα με το "ΟΒΟΛΟΣ".στη Αθήνα το "ΦΑΣΟΥΛΙ", στη Κριτη η "ΜΟΝΑΔΑ" κ.α.




Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου