Γκυ Ντεμπόρ, Έκθεση περί της κατασκευής καταστάσεων

Posted by Andy Capp | Posted in , | Posted on 2:55 μ.μ.


Η μπροσούρα «Έκθεση περί της κατασκευής καταστάσεων και των συνθηκών οργάνωσης και δράσης της διεθνούς καταστασιακής τάσης » (πλήρης τίτλος) αποτελεί την ιδρυτική διακήρυξη της Καταστασιακής Διεθνούς επαναστατικής οργάνωσης. Η δημοσίευση έγινε από τον Γκυ Ντεμπόρ, τον Ιούνιο του 1957, μόλις ένα μήνα πριν την ίδρυση της οργάνωσης στο Cosio d’Arroscia της Ιταλίας. Aυτή η έκθεση, λοιπόν, διασαφηνίζει την κύρια πολιτική κατεύθυνση και βασικά τα κριτήρια που θα πρέπει να διακατέχουν ένα κίνημα πραγματικά επαναστατικό.

(την μπροσούρα θα την βρείτε εδώ)

Ο Ντεμπόρ αναλύει τη στενή σχέση ανάμεσα στην επανάσταση, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή , και τον λόγο για τον οποίο η κυρίαρχη κουλτούρα λειτουργεί με τους όρους ενός «στημένου παιχνιδιού», όπου οι συντηρητικές δυνάμεις απαγορεύουν ανατρεπτικές ιδέες να έχουν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο λόγο. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα παγκόσμια επαναστατικά κινήματα που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920-30 απέτυχαν λόγω της αδυναμίας τους να προσεγγίσουν να προσεγγίσουν μια απελευθερωτική νέα στάση στον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή.
Ο Ντεμπόρ δεν προτείνει μία νέα ιδεολογία αλλά την κατάργηση και την απομυθοποίηση όλων των ιδεολογιών: μία επαναστατική πρακτική της «κριτικής της καθημερινής ζωής» που ξεκινά από την μαρξιστική κοινωνιολογία του Λεφέβρ, τις σουρρεαλιστικές λογοτεχνικές (Ρεμπώ, Μπρετόν) και ουτοπικές- πολιτικές (Φουριέ, Προυντόν) πηγές, συνδυάζει έναν μεγάλο πλούτο θεμελιωδών μοτίβων και στρέφεται στην καθολική αμφισβήτηση του σύγχρονου καπιταλισμού, υποστηρίζοντας το προλεταριάτο, από το οποίο απαιτεί την υποκειμενική συνθήκη της ταξικής συνείδησης, την πραγμάτωση της τέχνης.


Η Καταστασιακή Διεθνής αποτελεί ένωση της Λεττριστικής Διεθνούς (Γκυ Ντεμπόρ, Μισέλ Μπερνστάιν), του Διεθνούς Κινήματος για ένα Φαντασιακό Μπαουχάους (Άσγκερ Γιορν, Τζουζέπε Πίνοτ-Γκαλίτσο) και της Ψυχογεωγραφικής Επιτροπής του Λονδίνου (Ραλφ Ράμνεϋ).

Ο Ντεμπόρ δεν υπήρξε μόνο ένας σπουδαίος θεωρητικός και Λεττριστής. Ήταν επίσης και κινηματογραφιστής και εκδότης περιοδικών. H σκέψη του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το κίνημα του Μάη του ’68 και ενέπνευσε πολλές γενιές ελευθεριακών στην Ευρώπη. (Αναζητήστε περισσότερα »)

Πηγή:http://eagainst.com/

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου