Σταματήστε τις εργασίες στον ΧΥΤΑ!

Posted by NOIZ | Posted in , | Posted on 6:46 μ.μ.


Τα πάνω -κάτω στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων (και της ελπίδας ότι αυτή τη φορά θα επιλύαμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το πρόβλημα με τον πλέον κατάλληλο τρόπο...) φέρνει η έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος για τις εργασίες που γίνονται στον ΧΥΤΑ. Το Κλιμάκιο καλεί τον Σύνδεσμο Καθαριότητας να παύσει όποια παρέμβαση κάνει στο χώρο αφού, όπως τονίζει, κάτι τέτοιο ΔΕΝ προβλέπεται από την μελέτη που έχει κατατεθεί και εγκριθεί!

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου που δόθηκε στην δημοσιότητα, οι εργασίες που γίνονται για την κατασκευή των δύο νέων κυττάρων ΔΕΝ προβλέπονται ρητά από τις σχετικές εγκρίσεις και αποτελούν ουσιαστικά επέκταση του αρχικού χώρου ταφής του ΧΥΤΑ, ενώ διαπιστώνονται μεν επιχωματώσεις ΟΧΙ όμως και εργασίες για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης (.....)!

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έκθεση αυτοψίας που έγινε το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 2011, η κάλυψη των απορριμμάτων με εδαφικό υλικό δεν είναι επαρκής καθώς στραγγίδια συνεχίζουν να "ξεφεύγουν" και ο ΧΥΤΑ παραμένει ακόμη να λειτουργεί ΧΩΡΙΣ άδεια λειτουργίας...

"Οι παραπάνω διαμορφώσεις των δύο κοιλοτήτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν επέκταση του αρχικού χώρου ταφής του ΧΥΤΑ. Και πρέπει να διακοπούν άμεσα. Σημειώνεται βέβαια ότι οι εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ δεν προβλέπονται και από τις διατάξεις του Π.Δ. της 1-12-1999 ίδρυσης του ΕΘΠΖ (ΦΕΚ 906 Δ), όπως αυτό έχει τροποιηθεί από 29/10/2003 Π.Δ" επισημαίνεται στην έκθεση αυτοψίας.

"Έχει γίνει διαπλάτυνση της εσωτερικής οδού προσπέλασης με επιχωμάτωση προς την πλευρά του ρέματος στο ύψος της περιοχής του προβλεπόμενου στη β ΑΕΠΟ τοιχίου αντιστήριξης του ΧΥΤΑ, αλλά εργασίες κατασκευής του τοιχίου αυτού δεν διαπιστώθηκε να εκτελούνται ή να έχουν γίνει.

"(....) Ο ΧΥΤΑ δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα με το άρθρο 16 της ΚΥΑ 29407/3508/2002 Μέτρα και Όροι για την υγειονομική ταφή αποβλήτων, δεν έχει υποβληθεί το http://www.blogger.com/img/blank.gifπροβλεπόμενο σχέδιο διευθέτησης και δεν έχει άδεια λειτουργίας" .....

Το Κλιμάκιο καλεί τον Σύνδεσμο να σταματήσει άμεσα τις όποιες εργασίες γίνονται στο χώρο και να καταθέσει εγγράφως (ή και προφορικά) μέσα σε πέντε ημέρες τις θέσεις του αλλά ΚΑΙ την εγκεκριμένη μελέτη για το θέμα.

Αναμένονται τώρα με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τόσο από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, όσο και από τον Δήμο Ζακύνθου.

Να θυμήσουμε ότι ο έλεγχος του Κλιμακίου προκλήθηκε μετά τις καταγγελίες επαγγελματιών του Καλαμακίου και του Βασιλικού, καθώς και του ΕΘΠΖ.....

ioniannews

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου