ΧΙΛΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Posted by Andy Capp | Posted in , | Posted on 5:13 μ.μ.


Βρισκόμασε στον 6ο μήνα κινητοποιήσεων του φοιτητικού κόσμου στη Χιλή.

Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις του Απριλίου ακολουθεί ένα πλήθος διαδηλώσεων, μαζικών συγκρούσεων και καταλήψεων που κλιμακώνεται το τελευταίο τρίμηνο. Στις διαδηλώσεις του Ιούνη πήραν μέρος περίπου 100.000 διαδηλωτές, τον Ιούλη 200.000 ενώ τον Αύγουστο έφτασαν τους 500.000, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος μέσων καταστολής: Εξοπλισμένοι μπάτσοι, έφιππα τμήματα, χημικά, πολλές αύρες και τελικά πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα χιλιάδες συλλήψεις, τραυματισμούς και τελικά δύο νεκρούς.

Στις 24 & 25 Αυγούστου καλείται γενική πανεργατική απεργία, - η πρώτη 48ωρη στη χώρα μετά τη δικτατορία Πινοσέτ - που γίνονται συγκρούσεις, επιθέσεις και πυρπολήσεις αστυνομικών τμημάτων και οχημάτων (περιπολικά, βανάκια κι αύρες), επιθέσεις σε τράπεζες και πολυεθνικές. Η κυβέρνηση τρομοκρατημένη καταστέλλει με κάθε μέσο.

Την Πέμπτη 25/8, δεύτερη μέρα της απεργίας, μπάτσοι πυροβολούν και δολοφονούν εν ψυχρώ τον 16χρονο Μανιουέλ Γκουτιέρες και τραυμάτισαν στον ώμο έναν ακόμα κάτοικο της περιοχής. Την ίδια μέρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Σαντιάγο τραυματίζεται σοβαρά ο 18χρονος Μάριο Παραγές Πίντο που καταλήγει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών έχουν την ξεκάθαρη στήριξη του Χιλιανού λαού, και απαιτούν πλήρη δημόσια και αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλους, και τον περιορισμό της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια.

Γράμμα από Χιλιανή φοιτήτρια:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1326212

Πηγή:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1326212

Comments (1)

http://www.youtube.com/watch?v=84hC5KMHXVw&feature=related

Δημοσίευση σχολίου