Χ.Υ.Τ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ., Βραχίωνας ή Σκοπός και μετά τι;

Posted by Andy Capp | Posted in , , | Posted on 11:31 π.μ.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει αρχίσει ένα γαϊτανάκι συζητήσεων στην κοινωνία της Ζακύνθου σχετικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ειδήμονες και μη προσπαθούν να αποφασίσουν που θα ¨φιλοξενηθούν¨ οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που παράγουμε αβασάνιστα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υπάρχων Χ.Υ.Τ.Α. (στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου- Βροντόνερο) δεν πληρεί καμία από τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει την υποτιθέμενη δουλειά του. Αρκεί μια βόλτα στην συγκεκριμένη περιοχή και ο καθένας θα διαπιστώσει το τι προκαλείται στο περιβάλλον και κατ’επέκταση στους ίδιους μας τους εαυτούς.







Οι κρατικές αρχές θέλουν να στρέψουν το πρόβλημα στη τοποθεσία και στο τρόπο που τα σκουπίδια θα θάφτουν μαζί με τις ζωές μας και θέτουν ερωτήματα Χ.Υ.Τ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ., Βραχίωνας ή Σκοπός.

Γιατί ενώ όλοι ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ξεπερασμένη, αυτοί συνεχίζουν να μας την παρουσιάζουν σαν μονόδρομο;

Η κατασκευή ενός ακόμα Χ.Υ.Τ.Α.-Χ.Υ.Τ.Υ. κάπου αλλού δεν λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών, απλά το παρατείνει. Μετά από 15 χρόνια θα προσπαθούν να βρουν άλλη μια τοποθεσία για να εναποθέσουν τα σκουπίδια των πλασματικών αναγκών μας και να τη καταστρέψουν και αυτή. Το θέμα των σκουπιδιών είναι βαθύτερο από αυτό που μας παρουσιάζουν. Οι ρίζες του φθάνουν στο τρόπο που είναι δομημένη η σημερινή κοινωνία του καπιταλισμού και της υπερκατανάλωσης, ¨κατανάλωσε για να νιώσεις ζωντανός¨.

Κανένας από τους δημοτικούς άρχοντες δεν μιλάει για πρόληψη απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, κομποστοποίηση κ.α.. Προφανώς δεν τους βολεύει…ας μας πουν το γιατί; Οι ιστορίες των Χ.Υ.Τ.Α. της Κερατέας, Λευκίμμης και άλλων χωματερών μας είναι γνωστές, ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούνται αλλά να ξέρουν και οι ίδιοι ότι θα μας βρουν απέναντι τους.

Ο πολιτισμός του κεφαλαίου δεν γίνεται πράσινος, ανατρέπεται…




"Πίκος Απίκος"

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου