Ψέματα, ψέματα, ψέματα

Posted by NOIZ | Posted in , | Posted on 8:13 μ.μ.


Επειδή τα ΜΜΕ έχουν πραγματικά ξεσσαλωσει με τα ψέμματά τους σχετικά με την απεργεία πείνας, λίγα γρήγορα copy-paste με κάποια ψέμματα κ αλήθειες.. Όποιος θέλει ας προωθήσει το mail μιας κ ο περισσότερος κόσμος ενημερώνεται μόνο απο την τηλεόραση. Εγώ πάντως έπαθα πλάκα βλέποντας λίγο ειδήσεις χτές κ πιο πρίν μηλώντας με κόσμο που δεν είχε άλλη ενημέρωση για το τι γίνεται εκεί.. Καλημέρα.


Στο κέντρο της Αθήνας, στο κτήριο της Νομικής Σχολής, έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2011, η απεργία πείνας 250 εργατών μεταναστών. Αντίστοιχα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 50 ακόμη εργάτες μετανάστες απεργοί πείνας διεκδικούν το αυτονόητο: άνευ όρων νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα

Ψέμα πρώτο: "δε μπορεί να χρησιμοποιείται ο πανεπιστημιακός χώρος για προβολή αιτημάτων της οποιαδήποτε κοινωνικής ομάδας, άρα και των μεταναστών χωρίς χαρτιά". Η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι, που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν διεκδικώντας τη νόμιμη υπαρξή τους, δεν έχουν καμία θεσμική διέξοδο προκειμένου να νομιμοποιηθούν. Η κατάληψη δημόσιων χώρων αποτελεί παράδοση του κινήματος μεταναστών χωρίς χαρτιά σε όλη την Ευρώπη αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διεκδικήσουν χώρο στη δημόσια συζήτηση και να προβάλουν τα αιτήματά τους. Ως εκ τούτου, και η επιλογή της Νομικής Σχολής έγινε για λογους δημοσιοποίησης της απεργίας πείνας αφού όχι μόνο αποτελεί έναν ιστορικό χώρο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και συμβολίζει τον αγώνα τους για διεκδίκηση της νομιμοποίησής τους.

Ψέμα δεύτερο: "οι μετανάστες "κατέλαβαν" τη Νομική σχολή". Στην πραγματικότητα, όλες οι παρατάξεις του ΔΣ φοιτητών της Νομικής πήραν ομόφωνη απόφαση να φιλοξενήσουν την απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ έβαλαν την υπογραφή τους στην απόφαση για τη φιλοξενία των μεταναστών, αλλά μόλις τους τράβηξαν το αυτί ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς έβγαλαν ανακοινώσεις διαφοροποίησης από την απόφαση.

Ψέμα τρίτο: "οι μετανάστες υποκινούνται από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις". Πέρα από το ρατσιστικό περιεχόμενο αυτού του ισχυρισμού που υπαινίσσεται ότι οι μετανάστες δεν έχουν άποψη και άρα μπορούν να άγονται και να φέρονται από οποιοδήποτε κόμμα, κρύβεται κάτι πιο σημαντικό. Το όλο γεγονός παρουσιάζεται ως μια συνωμοσία του ΣΥΡΙΖΑ και εξαφανίζεται από τη δημόσια συζήτηση το πρόβλημα της ύπαρξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα που έχουν ένα αίτημα: τη νομιμοποίησή τους ώστε να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα. Η απόφαση για απεργία πείνας ελήφθη από τους ίδιους τους μετανάστες προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους.

Ψέμα τέταρτο: "οι μετανάστες παρακωλύουν τα μαθήματα της Σχολής αφού έχουν καταληφθεί αίθουσες διδασκαλίας". Η αλήθεια είναι ότι οι μετανάσατες φιλοξενούνται στο κτίριο της Σόλωνος, ο οποίος είναι υπό ανακαίνιση μέχρι το Σεπτέμβρη, δε γίνεται κανένα μάθημα, και αντίθετα, αυτός που έχει σταματήσει τα μαθήματα είναι η Σύγκλητος του πανεπιστημίου κηρύσσοντας lock out.

Ψέμα πέμπτο: στο χώρο έχουν γίνει ζημιές, ενώ υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης νοσημάτων από τους μετανάστες. Το γελοίο του πρώτου ισχυρισμού το αποδεικνύουν οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και δείχνουν ότι όχι μόνο καμία ζημιά δεν έχει γίνει στο χώρο αλλά αντίθετα, ο χώρος είναι πολύ πιο καθαρός από ότι πριν. Όσον αφορά στο ναζιστικής έμπνευσης ισχυρισμό για κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία από τους μετανάστες, υπάρχει από την πρώτη στιγμή ομάδα γιατρών που παρακολουθεί καθημερινά τους μετανάστες σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και τον Ερυθρό Σταυρό.

Ψέμα έκτο: το άσυλο δεν αφορά απλώς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών (εκτός κι αν αυτή έχει καταργηθεί σε όλους τους εκτός πανεπιστημίου χώρους...) αλλά αυτό που ετυμολογικά λέει και η ίδια η λέξη: καταφύγιο, προστασία σε καταπιεσμένους και κυνηγημένους και χώρο έκφρασης και συζήτησης των κοινωνικών κινημάτων. Το άσυλο αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος ως χώρος αμφισβήτησης του κατγεστημένου προκειμένου να προωθεί τις κοινωνικές ελευθερίες και να περιφρουρεί τους αγώνες του και όχι απλώς χώρο προαγωγής της γνώσης.

Ψέμα έβδομο: "η κυβέρνηση δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά αφού τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες, τηρώντας τις Διεθνείς συνθήκες." Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταδικαστεί πολλάκις από την ύπατη αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν όσοι αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική κρίση. Ύστερα μάλιστα από την υπογραφή της συνθήκης Δουβλινο 2, σύμφωνα με την οποία όλοι οι παράνομοι μετανάστες στην ΕΕ επαναπροωθούνται στην Ελλάδα, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να φύγουν. Αντίθετα, η "λύση" που σκοπεύει να δώσει είναι η ύψωση ενός συρματοπλέγματος ντροπής στα σύνορα του Έβρου, που και την είσοδο των μεταναστών δεν θα αποτρέψει, αλλά αντίθετα θα αυξήσει τα θύματα αλλά και τα "κόμιστρα" των λαθρεμπόρων.


Αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται στη Νομική Σχολή Αθηνών η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών χωρίς χαρτιά που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αφού διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να αποκτήσουν επιτέλους το δικαίωμα να είναι πολίτες και να πάψουν να βρίσκονται στο σκοτάδι της κοινωνίας. Η νίκη του αγώνα τους θα είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία και γι' αυτό πρέπει να δείξουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας

* Νίκη στον αγώνα των απεργών πείνας
* Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες

(e-mail που λάβαμε)

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου