ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Posted by RossoNero | Posted in | Posted on 2:26 μ.μ.


Ας ξεκινήσουμε κατ αρχήν με το τι δεν είναι .Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι ένα παιχνίδι με ιδεολογία όπως πολλοί γραφικοί πιστεύουν .Ούτε καν παιχνίδι δεν θα μπορούσαμε αθώα να το χαρακτηρίσουμε αφού μιλάμε για μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Από τα γεννοφάσκια του το ποδόσφαιρο όταν ήταν ακόμα προνόμιο των μαμμόθρεφτων πλουσίων κολεγιόπαιδων της Αγγλίας απέκλειε τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα στο να μπορούν να παίξουν η να παρακολουθήσουν τον μελλοντικό βασιλιά των σπορ. Από την στιγμή που αυτό άλλαξε και άρχισαν να ιδρύονται χιλιάδες ποδοσφαιρικά σωματεία και το ενδιαφέρον των φιλάθλων άρχιζε να μεγαλώνει το ποδόσφαιρο από τις αρχές του 20ου αιώνα έγινε η νέα θρησκεία ανεξάρτητα σε ποια κοινωνική τάξη άνηκε ο καθένας .Για τους καταπιεσμένους προλετάριους ήταν ένα είδος εκτόνωσης ,κάθε φορά που έβλεπαν να μπαίνει ένα γκολ φανταζόταν ότι έριχναν μια γροθιά στα μούτρα του αυταρχικού αφεντικού τους. Για την άρχουσα τάξη πάλι ήταν χρήσιμο εργαλείο για την χειραφέτηση και την αποπολιτικοποίηση των μαζών (κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο που έλεγε και ο αείμνηστος ο Γεωργάκης ο Παπαδόπουλος).Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα εκμετάλλευσης του λαού με πρόσχημα το ποδόσφαιρο που έμεινε και στην ιστορία έρχεται από την Λατινική Αμερική. Μιλάμε για τον πόλεμο του ποδοσφαίρου μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ για τα προκριματικά του παγκόσμιου κυπέλλου του 1970 όπου άφησε πίσω του 6000 νεκρούς, όπου η αρχή της σύρραξης έγινε μετά την αυτοκτονία μιας φιλάθλου επειδή έχασε η ομάδα της και όλα αυτά για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Εάν ρωτήσεις έναν φίλαθλο γιατί λατρεύει την ομάδα του σαν θεό θα σου απαντήσει με ένα σωρό ασυναρτησίες του στυλ ότι η ομάδα μου έχει την καλύτερη ιδεολογία ότι έχουμε καλύτερο κόσμο ότι είμαστε ανώτεροι ότι έχουμε μεγάλη ιστορία κ.τ.λ. Το μονό που δεν θα σου πει είναι ότι την ομάδα την λάτρεψε από την πλύση εγκεφάλου που είχε υποστεί μικρός από τον μπαμπά και τον θείο . Συνεχίζει να την λατρεύει για να δείχνει ότι είναι γνήσιο αρσενικό στην γκόμενα ή την γυναίκα του ή γιατί ταυτίζεται με την ίδια ομάδα και τις νίκες της ή γιατί έχει ταυτιστεί με κάποιον αστοιχείωτο παίχτη (γνωστό ηλίθιο σλόγκαν:θρησκεία αλλάζεις ,γκόμενα αλλάζεις ομάδα όμως ποτέ).
Αυτά για έναν μέσο οπαδό ο οποίος θα αρκεστεί στο να πάει την άλλη μέρα από την νίκη της ομάδας του στην δουλειά και να αναλύει λεπτέ προς λεπτό για ώρες το χτεσινό παιχνίδι της ομάδας του, τις ευκαιρίες που χάθηκαν το πέναλτι, που δεν μέτραγε το οφσάιντ που δεν ήταν οφσάιντ και γενικά να έχουμε κάτι να λέμε για να το παίξουμε ειδήμονες του ποδοσφαίρου. Η ομαδάρα του έχει πλουτίσει εν τω μεταξύ από πάσης φύσεως μπιχλιμπίδια που φέρουν την στάμπα της. Μπρελόκ, εισιτήρια διαρκείας, φανέλες , κανατες ,μποξερακια, κομπολόγια , σημαίες, σαγιονάρες, αυτοκόλλητα,καπότες ,κάλτσες, κασκόλ ,σκούφοι και ένα κάρο άλλα σκουπίδια που τον κάνουν να είναι υπερήφανος για τα λεφτά που χάλασε για να κάνει την ΠΑΕ και την προεδραρα πάμπλουτους .Να μην αναφερθούμε αναλυτικά για τα αστρονομικά ποσά που κερδίζει μια ΠΑΕ από τα εισιτήρια των αγώνων πρωταθλήματος-κυπέλλου, τα τηλεοπτικά δικαιώματα,τις πωλήσεις παιχτών ,τα στημένα παιχνίδια σε συνεννόηση με τους αρχιμαφιόζους του ΟΠΑΠ και τις διαφημίσεις. Για τα απίστευτα φράγκα που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τους πιο ακραίους οπαδούς, αυτούς που είναι διατεθειμένοι να το παίξουν νταβατζήδες της ομάδας και να χύσουν αίμα για αυτήν. Τα πρώτα κρούσματα χουλιγκανισμού υπάρχουν από την απαρχή του ποδοσφαίρου, αλλά το μεγάλο πρόβλημα φάνηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60 στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου προβλήθηκε και από τα ΜΜΕ σαν ένα ενδιαφέρον θέαμα ,το να βλέπεις δηλαδή τους αντιπάλους οπαδούς δυο ομάδων να πλακώνονται στα μπουκέτα. Στην υπόλοιπη υφήλιο το φαινόμενο του χουλιγκανισμού πήρε τεράστιες διαστάσεις τις δεκαετίες 70 και 80.Αν κάναμε ένα ψυχογράφημα στον χουλιγκανο, θα ανακαλύπταμε ότι είναι ένα παιδί ( υπάρχουν και 40ρηδες και 50ρηδες παρακαλώ ) κοινωνικά καταπιεζόμενο που μη έχοντας την δυνατότητα να αντιδράσει με άλλο τρόπο για την αδικία της κοινωνίας και μη μπορώντας να ανήκει σε κάποια άλλη κοινωνική ομάδα, κατάληξε να πολεμάει για έναν σκοπό που ούτε ο ίδιος ξέρει ποιος είναι (φανταστείτε όλη αυτήν την ενέργεια ενάντια στο κατεστημένο!). Πολλοί πλακώνονται μόνο και μόνο για την έκρηξη αδρεναλίνης που νιώθουν, άλλοι νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση, άλλοι το κάνουν για προσωπική προβολή και το υπόλοιπο κοπάδι γιατί νομίζει ότι κάπου ανήκει και έτσι γιατρεύονται μέσα τους πάσης φύσεως ανασφάλειες. Τα ξυλικια πλέον δεν πέφτουν μέσα στο γήπεδο αλλά κλείνονται με ραντεβού κατ' οπιν συνεννόησης των υψηλόβαθμων κάθε συνδέσμου (οι οποίοι παίρνουν και τα χαρτζιλικια τους από τις ΠΑΕ) στους δρόμους. Όλο και κάποιο ανίδεο παιδάκι θα μαχαιρωθεί ή θα μείνει ανάπηρο από όλη αυτήν την ιστορία χωρίς να ξέρει για ποιον έπεσε στον πόλεμο και για ποιανού το συμφέρον. Δεν είναι λίγες όμως και οι περιπτώσεις που οι χούλιγκαν μιας ομάδας έχουν μπασταρδέψει την πολιτική με το ποδόσφαιρο για να υπάρχει και κάποιο νόημα στην όλη φάση και ιδρύονται φασιστικοί σύνδεσμοι που υποστηρίζουν μια μεγάλη ομάδα (βλέπε την καθαρά φασιστική LAZIO, εδώ στην ψωροκώσταινα υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα PAO ULTRAS, OLYMPIAKOS NATIONALISTS, AEK NASIONALISTS κ.α.).Τα ίδια σκατά με άλλο χρώμα δηλαδή να πλακώνονται μεταξύ τους για την ομάδα αλλά η εθνική, εθνική. Βέβαια υπάρχει και η αντίπερα όχθη με αριστερούς και αντιφα και αυτό αποδεικνύει ότι μια ομάδα δεν εξυπηρετεί κάποια πολιτική η άλλη ιδεολογία αλλά είναι ένα μέσο εκτόνωσης από την ρουτίνα και την καταπίεση του κάθε πικραμένου.

Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού και το όπιο του λαού σήμερα είναι το ποδόσφαιρο γι αυτό δεν θέλω να κάνω κανέναν οπαδό να νιώθει μαλάκας για αυτό που διάλεξε ,είναι σαν να λες σε έναν μοναχό που αφιέρωσε την ζωή του στον μοναστικό βίο ότι δεν υπάρχει θεός και με αποδείξεις,στεναχωριέσαι και μόνο που βλέπεις τα μούτρα του. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να δίνουμε στο ποδόσφαιρο όλη αυτή την σημασία και να το δούμε όπως πραγματικά είναι ένα ομαδικό παιχνιδάκι δηλαδή και τίποτα παραπάνω η ακόμα καλύτερα ας το πούμε ποδοσφαιρακι να τελειώνουμε.

ΑΝΤΙΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΣ

Comments (15)

Φαντάσου όλοι αυτοί που κατακλύζουν τα γύπεδα ή κατεβαίνουν στους δρόμους για να πανηγηρίσουν την νίκη της ομάδας τους, να κατέβαιναν σε πορείες και συγκεντρώσεις. θα είχαμε κάνει την επανάσταση.

Καλημέρα σε όλους

Γεια χαρά και καλώς σε βρήκα.

Πολύ σωστά όλα όσα λες.

Υπάρχουν και τρανά παραδείγματα που δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει μεγάλο όπλο..και κυρίως για το κόσμο κάποιας ομάδας.
πάρε παράδειγμα τη St.Pauli...Μία ομάδα η οποία οι οπαδοί της είναι σαφώς πολιτικοποιημένοι και το δείχνουν με κάθε μέσο σε όποιο γήπεδο παρευρεθούν.
Εδω δυστηχώς έχουμε χαθεί..ενώ υπάρχει κόσμος που προσπαθεί μέσω του γηπέδου να δείξει ένα δρόμο όλοι χάνονται στα συμφέροντα της ομάδας που υποστηρίζουν.
Συμεφέροντα που δυστηχώς ο κόσμος τα αντιλαμβάνεται αλλά το πάθος(;)τους και η αρρώστια τους για την ομάδα τους κάνει να χάνονται.
Μαζί και οι δημοσιογράφοι που έχουν καταλάβει την αρρώστια που υπάρχει και κάνουν τα πάντα για να διαιωνίζουν αυτή την έχθρα..

Το θέμα πιστεύω είναι να γίνουν τα γήπεδα μόχλος πίεσης(και ας φαντάζει δύσκολο)..πιο δυσκολο είναι να εντριφίσεις στο μυαλό του οπαδού και να του πεις πως το ποδοσφαίρο δεν είναι έτσι όπως νομίζει..
Αν όμως δει κάποια πράγματα ίσως σκεφτεί κάτι..έστω και ένας κέρδος θα είναι.

Γεια χαρά.

Αντώνης

http://agriniozone.blogspot.com/

γιατι να ειναι τα γηπεδα μοχλος πιεσης και οχι οι δρομοι εξω απο την βουλη ρε παιδια;

Σιγά μην κάνεις και τους οπαδούς να νοιώσουν μαλάκες, με μια τόσο ρηχή και μπουχτισμένη στα στερεότυπα ανάλυση.

Το γιατί τα γήπεδα έχουν τόσο κόσμο και οι πορείες βαράνε μύγες, ψάξτο και από την ανάποδη. Ο κόσμος έχει σιχαθεί και τις πολιτικές κλίκες, τους φανατισμένους και δογματικούς καθοδηγητές, όλους αυτούς τους τύπους που έχουν εξομοιώσει με ποδοσφαιρική νίκη, την νίκη τους στις εκλογές ή την επιβίωση της ακροαριστερής ή αναρχικής τους ομάδας. Και εκεί υπάρχουν αμέτρητα πρόβατα, νεαρής επίσης ηλικίας, που μπαίνουν φυλακή ή τραυματίζονται χωρίς να ξέρουν γιατί, χαμένοι και αποπροσανατολισμένοι πίσω από βαρύγδουπα συνθήματα για την επανάσταση.

Εγώ προσωπικά θέλω και τα 2. Και ΜΠΑΛΑ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Το οτι δεν ειναι καμια βαθυστοχαστη αναλυση συμφωνω αλλα ελα που εχει δικιο σχεδον σε ολα και εμεις που βγαλαμε καρκινο μεσα στα γηπεδα τι καταλαβαμε μηπως αλλαξαμε τιποτα

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ;ΤΑΞΙΚΗ;ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ;ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ;ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΙ;

giannis@, τo κείμενο δεν έχει σκοπό να κάνει κανέναν να νοιώσει μαλάκας, είναι απλά κάποιες απόψεις και σκέψεις αποτυπομένες. Δεν κάνουμε ακαδημαικές αναλύσεις και ούτε θέλουμε. Θέτουμε κάποια ζητήματα και θέματα ανοιχτά προς συζήτηση.

Σιγά μην μας πεις και ότι όλος αυτός ο κόσμος που πάει στα γήπεδα είναι και ψαγμένος και έχει προλάβει να σιχαθεί τις "πολιτικές κλίκες". Οι περισσότεροι είναι δυστυχώς απολίτικοι και το ξέρεις. Και τέλος πάντων, αν κάποιοι έχουν σιχαθεί τις πορείες, δεν είναι λύση το να γίνεις φανατικός φίλαθλος.

Πάντως μπάλα και επανάσταση δεν πάνε μαζί. Μπάλα και χούντα ταιριάζει καλύτερα.

Να`σαι καλά.

μαντρωμενοι στα γηπεδα σαν τα προβατα να στολιζεις με μπινελικια τον διαιτητη και να αποθεωνεις τον καθε μαλακα παιχτη μεχρι εκει μπορεις να διοχετευσεις την οργη σου αυτο θελουν και το καταφεραν μια χαρα μπραβο τους αξιζουν συγχαρητηρια

τσέκαρε αδερφέ μ!
η συνείδηση μετράει..!!
αντισταση αλληλεγγυη αυτοοργανωση και στην μπαλιτσα..!

http://demolitionarios.blogspot.com/
http://www.proodeutikitoumpas.gr/

υπαρχουν πολλα παραδειγματα αλληλεγγυης και αυτοοργανωσης αναμεσα στους οπαδους μιας ομαδας οπως η αριστερη ιδεολογικα St.Pauli αλλα ειναι λιγα, οι φιλαθλοι μιας μικρης ομαδας της β η της γ εθνικης μπορουν να κανουν κατι αντιστοιχο αλλα το παραπανω κειμενο χτυπαει κυριως τις μεγαλες ομαδες οπως τον ολυμπιακο και τον παναθηναικο και το τρελο πανηγυρι που στηνεται γυρω απο τα φραγκα και την αλλοπροσαλη συνθεση που εχει η καθε κερκιδα
χαιρετησματα απο Κορινθο

αν το ποδοσφαιρο ηταν ετσι θα το παρακολουθουσαμε
http://www.youtube.com/watch?v=ZAfRXenpKVo&feature=related

http://anarchysociety.blogspot.com/
Το τελευταίο καιρό ακόμα και στην ελλάδα του Δ.Ν.Τ., της διάχυτης ανασφάλειας και εσωστρέφειας όλοι έχουν κάτι να πουν για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Η φετινή διοργάνωση γίνεται για πρώτη φορά στην Αφρική κάτι το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί από την FIFA (παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου) σαν φιλανθρωπικό επίτευγμα. Διαβάζοντας την ανακοίνωση της αναρχικής κομμουνιστικής νοτιοαφρικάνικης οργάνωσης ZACF για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την οπτική γωνία των ανθρώπων που ζουν μέσα (η παραδίπλα) σε αυτό το πανηγύρι δίνοντας μας εικόνες απ την καθημερινότητα τους εν μέσω mundial. Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο http://www.anarkismo.net/:

σιγα μη γινουμε θεωρητικοι του ποδοσφαιρου

ναι απλα γουσταρεις να βλεπεις αυτο το στρογγυλο πραγμα να πετιεται απο δω κ απο κει, οπως κ γουσταρεις να το κανεις κ εσυ καποιες φορες. υπαρχει μια μαγεια 90' που μαλλον ο αρθρογραφος δεν καταλαβαινει. το ποδοσφαιρο ειναι μοναδικο κ ειναι σαν ενα διαλειμμα από ολες τις μ******ς που συμβαινουν. μακαρι ρε φιλε οντως να υπηρχε χουλιγκανισμος για ολα οσα μας πασάρουν χωρίς λόγο κ για όλα οσα συμβαίνουν επειδη ετσι γουσταρει καποιος. αλλα κ εσυ κ ολοι ημαστε ιδιοι, ολα καλα στα λόγια κ στα αρθρα, απο πράξεις 0. καλη σας μέρα κ μακαρι να μη θυμόμαστε το γρηγορόπουλο από spray στον τοίχο, αλλά να θυμόμαστε την οργή που καλώς η κακώς δημιουργήθηκε σε όλους μας κ κάτι πήγε να γίνει. ένας πρώην ζακυνθινός

Δημοσίευση σχολίου