Κοινή λογική και αντιιεραρχία

Posted by NOIZ | Posted in | Posted on 7:06 μ.μ.

Το όραμα των κοινωνικών αναρχικών είναι, εκτός των άλλων, μιας κοινωνίας αντιιεραρχικής, αντίθετα δηλαδή με την ιεραρχημένη κοινωνία μας σήμερα. Η ιδανική αυτή κοινωνία για την οποία παλεύουν, θα είναι δυνατόν να είναι λειτουργική, χωρίς ιεραρχία, με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης.

Αυτοοργάνωση: η φυσική διαδικασία του οργανισμού ενός συστήματος να λειτουργεί αυτόνομα ΚΑΙ συλλογικά, χωρίς κεντρικό έλεγχο.

Κατά γενική προσέγγιση, η κοινωνία αποτελούμενη από μικρές, αυτόνομες, αλληλέγγυες και αυτοοργανωμένες κοινότητες, οι οποίες θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και θα προοδεύουν χωρίς την ύπαρξη κάποιας κεντρικής κοινότητας που να δίνει οδηγίες και να οργανώνει, θα πρωτοπορεί συνολικά σαν κοινωνία και όχι σαν ατομικότητα ή ομάδα.

Για παράδειγμα, η κοινότητα “α” ζει σε εύφορη γη και έχει την δυνατότητα να παράγει ελαιόλαδο. Φυσικά με ευκολία παράγει περισσότερο λάδι απ ότι καταναλώνει η ίδια και είναι σε θέση να το μοιραστεί. Βλέποντας λοιπόν την κοινότητα “β”, η οποία βρίσκεται σε βραχώδη έδαφος σε μεγάλο υψόμετρο, να μην έχει την δυνατότητα να παράγει λάδι, θα τις δώσει με μεγάλη ευχαρίστηση το λάδι της χρονιάς τους και χωρίς αντάλλαγμα, αλλά με την ικανοποίηση της αλληλεγγύης να ανυψώνει το πνεύμα και το ηθικό της κοινότητας.

Η κοινότητα “β” φυσικά έχει και αυτή κάποιες δυνατότητες που δεν έχουν άλλες κοινότητες όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγο των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά επίσης και την παραγωγή του τοπικού τους προϊόντος το οποίο είναι δερμάτινα παπούτσια από δέρμα κατσικών, τα οποία βοσκήζουν άφθονα και ελεύθερα στις βραχώδης βουνοπλαγιές
Βλέποντας η κοινότητα “β” πως η κοινότητες “α” και “γ” δεν έχουν ρεύμα παίρνει την πρωτοβουλία να φτιάξει παραπάνω ανεμογεννήτριες και τις κατάλληλες υποδομές (στύλους, καλώδια κ.α.) για να τις τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης παίρνει την πρωτοβουλία να παπουτσώσει όλους τους κατοίκους αυτών των κοινοτήτων μιας και βλέπει ότι δεν έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν δικιά τους βιομηχανία παραγωγής παπουτσιών για τον άλφα-βήτα λόγο.

Δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη ομάδα ανθρώπων για να αξιολογήσει γραφειοκρατικά τι χρειάζεται να γίνει και τι όχι. Με συνείδηση βλέπουν τι γίνετε στους διπλανούς τους και δράνε αναλόγως, χωρίς να τους οργανώσει κανείς αλλά και ούτε καν μεταξύ τους. Απόλυτα συνειδητά γνωρίζουν ότι το καλό των άλλων είναι και καλό δικό τους μιας και όλοι αναπνέουν τον ίδιο αέρα, όλοι είναι συνδεδεμένη με αυτήν την τόσο υπέροχη οντότητα που οι άνθρωποι ονομάζουν Γη, σύμπαν, ζωή, μεγάλο πνεύμα, ύπαρξη, φύση, κτλ, δεν έχει σημασία πως την ονομάζει κανείς. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνείδηση της ενότητας, ότι όλα είναι ένα και όλοι αλληλεπιδρούν άμεσα και έμμεσα συνεχώς και ασταμάτητα με ολόκληρη την ύπαρξη. Κοινή λογική.

Αυτή η έννοια της κοινής λογικής όμως είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα. Η κοινωνία μας εμφυτεύει από την γέννησή μας, ένα συγκεκριμένο σύστημα πίστης, δηλαδή ένα μοντέλο αντίληψης. Αυτό το σύστημα πίστης αποτελείται από ένα πακέτο ιδεών, λανθασμένων και ξεπερασμένων, του τι και πως έχουν τα πράγματα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του πακέτου είναι η αντίληψη της ιεραρχημένης οργάνωσης. Έχουμε πιστέψει πως για να γίνει κάτι πρέπει να πρωτοπορήσει κάποιος πιο προχωρημένος από τους υπόλοιπους και να ηγείται, αγνοώντας τις πραγματικές δυνατότητες μας. Πράγμα που δυστυχώς συναντάμε και σε κάποιες αναρχικές ομάδες και συνελεύσεις όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν οι πιο διαβασμένοι, παλαιοί, έμπειροι, δυναμικοί ή καλοί ομιλητές πρωτοστάτες “αναρχικοί” και όλοι οι υπόλοιποι να κάνουν τουμπεκί και να τα περιμένουν όλα απο΄τους άλλους. Βάζουμε τα εισαγωγικά στον αναρχικό γιατί αυτός ο τύπος οργάνωσης είναι αντίθετος με την αναρχική σκέψη. Στόχος της αναρχικής ομάδας είναι η ανοικοδόμηση της αναρχικής κοινωνίας, κάτι το οποίο δεν θα γίνει με τους παλαιούς τρόπους σκέψης. Η αναρχική κοινωνία πρέπει να ανοικοδομηθεί πρώτα μέσα μας και μέσα από την ομάδα. Πρέπει όλοι η ομάδα να ξεφύγει από το μοτίβο που έχει στηθεί κοινωνικά και να συνειδητοποιήσουν τι είναι αυτό για το οποίο πραγματικά παλεύουν και πιστεύουν και να δράνε βάση αυτού.

Comments (6)

δεν ξερω που βρηκες αυτο το κειμενακι αλλα μετραει πολυ! φωτιζει διαφορες πλευρες της κοινωνιας και της δομης της της ετσι οπως την ονειρευονται οι αναρχικοι. ανεξαρτητα αν συμφωνω η διαφωνω σε ορισμενα ζητηματα νομιζω οτι ειναι πολυ καλο!
αν το εγραψες και μονος σου τοτε εισαι πολυ μπροστα νοιζακι!
μια ερωτηση μονο : αν ο καθενας συνηδητοποιει καθε φορα διαφορετικα τον πραγματικο στοχο παλης τοτε πως θα συνονιστει η δραση ολων μας?

καλησπερες και μακι!

Ναι, εγώ το έγραψα Βαλένα μου, αν το έβρισκα από αλλού το κείμενο θα είχα αναφέρει τις πηγές.
Η περίπτωση που αναφέρεις νομίζω είναι λανθασμένη διατύπωση γιατί δεν γίνετε να έχουν συνειδητοποιήσει πραγματικά τον στόχο πάλης διαφορετικά μια ομάδα αναρχικών. Αυτό που καταλαβαίνω από αυτό είναι ότι υπάρχει έλλειψη συνειδητοποίησης ανάμεσα σε κάποιους στην ομάδα.
περιμένω απάντηση

Τση καλησπέρες μουυυυυυυυ

οκ ελλειψη συνηδητοποιησης συμφωνω. και τι τα κανεις αυτα τα μελη της ομαδας που δεν κατανοουν το στοχο και απειθαρχουν ενδεχομενως και κανουν τα δικα τους? πως μπορει μια ομαδα να το διαχειριστει αυτο?

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

valena, δεν είναι κκε η αναρχική ομάδα για να τους πειθαρχήσει. Προφανώς θέτεις το ζήτημα προς συζήτηση στη συνέλευση και κάνεις προσπάθεια επικοινωνίας. Prosπαθεις να καταλάβεις τον άλλον και να του δώσεις να καταλάβει και αυτός, αν δεν γίνεται βγαίνει μια μεσαία λύση και συνεχίζεις την προσπάθεια,με δράσεις και με λόγια, στο μέλλον, για την ξεκαθάρηση του στόχου..και βλέποντας..

daskalos@ να`σαι καλά, δεν θα πάρουμε..

Δημοσίευση σχολίου