Internet : Σωτήρας ή Καταστροφή

Posted by NOIZ | Posted in , | Posted on 5:54 μ.μ.

Διανύουμε μια τελείως ξεχωριστή εποχή, διαφορετική από ότι έχουμε ζήσει ποτέ, την εποχή της πληροφορίας. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να φέρει μια επανάσταση στη πληροφόρηση και στην επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Ποτέ πριν δεν είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τόσους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους και να μαθαίνουμε διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς και τρόπους ζωής και σκέψης, που μέχρι τότε αγνοούσαμε Ποτέ πριν δεν ήταν δυνατό να έχεις ένα τόσο εύχρηστο εργαλείο εκμάθησης. Οποιαδήποτε πληροφορία θέλουμε δεν χρειάζεται παρά ένα κλικ για να τη βρούμε. Ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να ενημερωνόμαστε τόσο σωστά, από όσες πηγές χρειαζόμαστε, για να μάθουμε τι γίνεται στο κόσμο και όχι να μας πλασάρουν φιλτραρισμένες προπαγανδιστικές ειδήσεις όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το τι μπορεί να καταφέρει κανείς με το διαδίκτυο σήμερα, αλλά υπάρχει και μια άσχημη, σκοτεινή πλευρά την οποία θέλει προσοχή. Παρόλο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, μπορούμε να βρίσκουμε όποια πληροφορία θέλουμε, έτσι εύκολα μπορούμε να βρούμε και παραπληροφόρηση ή να μπερδευτούμε με εσκεμμένη υπερπληροφόρηση. Η εσκεμμένη υπερπληροφόρηση στο διαδίκτυο δεν είναι τυχαία, είναι στοχευμένο και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Δυστυχώς στο κόσμο μας δεν είναι όλα μέλι γάλα. Υπάρχουν συμφέροντα που κινούν τα νήματα. Πίσω από το παρασκήνιο κρύβονται και οδηγούν τα πράγματα άνθρωποι διεφθαρμένοι Δεν συμφέρει αυτούς το να βρίσκεις όποια πληροφορία θέλεις γιατί μπορεί να μπει εμπόδιο στα σχέδια τους. Ένα πράγμα δεν θέλει η παγκόσμια ελίτ: δεν θέλει τον πληθυσμό καλά ενημερωμένο και μορφωμένο, ικανό να σκέφτεται. Παλιά ελέγξανε τις πληροφορίες που λαβαίναμε με την τεχνική της υποπληροφόρησης ή το φιλτράρισμα και επεξεργασία των θεμάτων στα μέτρα τους. Τώρα με το διαδίκτυο δεν ελέγχονται και εφαρμόζουν μια άλλη, νέα τεχνική, την τεχνική της υπερπληροφόρησης. Εξυπηρετεί στο να μπερδεύεσαι και μην βγάζεις άκρη. Στο τέλος αποθαρρύνεσαι από το να ψάχνεσαι και οδηγείσαι ξανά στο παλιό τρόπο ενημέρωσης, την καθοδήγηση των ΜΜΕ και στην “ησυχία” σου.

Μια ακόμη σκοτεινή πλευρά είναι η αποχαύνωση των παιχνιδιών Είτε διαδικτυακό είτε μόνος σου κολλάς και δεν ξεκολλάς εύκολα μετά. Χάνεσαι σε ένα παράλογο άλλο κόσμο, μια πραγματικότητα η οποία στην ουσία δεν υπάρχει. Ένας κόσμος φτιαγμένος από άλλους, ο οποίος εξυπηρετεί και αυτός συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για κακό είτε για καλό, πως να γίνει; Εκτός από την αποχαύνωση που προωθείται, είναι και μεγάλο μέσο προπαγάνδας και προώθησης ατζέντας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών πολέμου και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών παιχνιδιών όπως οι “CODEMASTERS”, “SEGA”, TAITO”, “NAMCO” κ.α. . Νομίζεις ότι το σύστημα θέλει νέους που να ψάχνονται, να αμφισβητούν και να μορφώνονται σωστά; Όχι βέβαια. Θέλει αποβλακωμένα ρομπότ. Το ίδιο συμβαίνει και με την πορνογραφία. Έτσι να έχει να ασχολείται και να ψυχαγωγείται ο νους, για να δέχεται παθητικά ότι σκατά συμβαίνει στον κόσμο γύρω του και να μην ασχολείται με τα πραγματικά σοβαρά θέματα και μπει εμπόδιο στην ατζέντα της εξουσίας.

Για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα γνωστά σε όλους πια FACEBOOK και MYSPACE, οι απόψεις διίστανται, αλλά όπως είπαμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για καλό είτε για κακό και αυτά. Δηλαδή μπορεί ένας νέος να είναι συνδεδεμένος με τις ώρες και να προωθεί, ματαιόδοξα το “image” και το “lifestyle” του, ή ακόμη και ένας ψυχοπαθής να έρθει σε επικοινωνία με ένα ανήλικο παιδί, αλλά μπορεί επίσης ένας άλλος να βρει την πραγματική αγάπη ή να γνωρίσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Επίσης γίνεται ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, κάτι πολύ σημαντικό για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Μέσα από το FACEBOOK οργανώθηκε πανευρωπαϊκή απεργία μεταναστών προ λίγου καιρού. Επίσης πέρυσι οργανώθηκε μια μέρα ενάντια στην ακρίβεια των καφέδων στις καφετέριες (όλοι ξέρουν ότι έχουμε τους πιο ακριβούς καφέδες στην Ευρώπη) και σημειώθηκε έως και 40% ζημιά στις εισπράξεις των καφετεριών Βέβαια αυτοί οι ιστότοποι είναι πλήρως ελεγχόμενοι, δηλαδή καταγράφονται μόνιμα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στα αρχεία των διαχειριστών, ακόμη και οι διευθύνσεις I.P., και έτσι διευκολύνεται το έργο των αρχών για καταστολή τέτοιου τύπου αγώνων. Ακόμη, με τα ψυχολογικά τεστ, τα διάφορα τεστ IQ και τα παιχνιδάκια, που κατά καιρούς έχει, καταγράφονται και πληροφορίες της προσωπικότητας του ατόμου. Ένα συμπέρασμα: τουλάχιστον, να μην βάζει κανείς ΠΟΤΕ τα αληθινά στοιχεία του ούτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και ειδικά σε ιστότοπους κοινωνικού φακελώματος όπως το FACEBOOK.

Μέσα από τα προσωπικά ιστολόγια (blogspots), στις περισσότερες περιπτώσεις, έχεις την πιο ανεξάρτητη ειδησιογραφία που έχει γίνει ποτέ, καθώς δεν ελέγχονται από διαφημιστές, και κατά συνέπεια ούτε από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όπως όλα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Επίσης γίνετε και η πιο καθαρή ανταλλαγή ιδεών. Η ανεξάρτητη ειδησιογραφία έχει βρει το σπίτι της μέσα από τα blogs και για αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια λογοκρισίας από κυβερνήσεις, για δήλωση στοιχείων των διαχειριστών των ιστοσελίδων (όπως πρόσφατα έγινε με τα καρτοκινητά) με πρόσχημα την “τρομοκρατία”, την πορνογραφία κτλ. Επίσης τώρα γίνετε προσπάθεια συκοφάντησης των μπλογκς με το πρόσχημα ότι σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις με επιπτώσεις στο πολιτικό κόσμο. Όλοι οι μπλόγκερς γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά ότι ο μόνος λόγος είναι η φίμωση της ελεύθερης φωνής και έκφρασης.

Πρόσφατα οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τους διαχειριστές του GAMATO.INFO και κατέσχεσαν τους servers. Η φυλάκιση τους και το κλείσιμο της ιστοσελίδας βέβαια είναι εντελώς παράνομη μιας και δεν κατέβαζες, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, από το συγκεκριμένο site αλλά σου παρείχε LINKS για προώθηση των αρχείων από αλλού, δηλαδή peer to peer. Παρόμοια ιστοσελίδα είναι το PIRATEBAY το οποίο είναι νόμιμο στις χώρες τις Ευρώπης. Αλλά στην τελική, η μουσική και η ψυχαγωγία είναι ΔΙΚΑΊΩΜΑ και όχι προνόμιο, και όλα αυτά περί δικαίωμα των καλλιτεχνών σε ένα κομμάτι ψωμί είναι μύθος. Πιο ακριβής θα ήταν να έλεγες δικαίωμα των πολυεθνικών στο να μας ξεζουμίζουν όλο και πιο πολύ, μιας και οι καλλιτέχνες παίρνουν πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα έργα τους.

Από το 16ο αιώνα και μετά, υπήρξε μια μεγάλη εκτίναξη στη ανταλλαγή και διανομή βιβλίων ανάμεσα στα πιο προνομιούχα κοινωνικά στρώματα κυρίως στη μεσαία τάξη. Αυτό οδήγησε σταδιακά στην καλύτερη μόρφωση και στη συνέχεια στις μεγάλες επαναστάσεις των 17ου και 18ου αιώνα. Τότε η μόρφωση και καλλιέργεια ήταν προνόμιο των πιο ευκατάστατων, των ευγενών. Βιβλία και πληροφορίες γενικά δεν ήταν διαθέσιμα στους πολλούς, όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Σήμερα έχουν οι πολλοί πρόσβαση στη γνώση και αυτό κάνει τη διαφορά, αρκεί να αξιοποιηθεί..

Το διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο μας όπλο, ένα εργαλείο με το οποίο με τη σωστή χρήση μπορεί αποβεί πραγματικά σωτήριο. Πρέπει να το προστατέψουμε από προσπάθειες λογοκρισίας και να παραμείνει ελεύθερο για όλους.



ΝΟΙΖ

Comments (3)

Όσον αφορά την κοινωνική δικτύωση ΝΟΙΖ να προσθέσω ότι ναι μεν αποτελεί ένα εργαλείο χρήσιμο για να μοιραστείς με άλλους τις ιδέες σου τα ενδιαφέροντα σου για να γνωρίσεις ανθρώπους που δεν είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις στην πραγματική ζωή να βρεις παλιούς φίλους που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Ναι μεν από το facebook το twitter και τις άλλες παρόμοιου περιεχομένου υπηρεσίες μπορείς να ενωθείς με ομάδες ανθρώπων και να πραγματοποιήσετε έναν κοινό στόχο που ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν θα ήταν δυνατό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να ενωθεί μια τέτοια μάζα ανθρώπων.
Αλλά τι γίνεται με τα αρνητικά?
Το facebook είναι το απόλυτο μπατσοεργαλειο της εποχής μας, φακελώνεσαι και δεν το παίρνεις και χαμπάρι .Ανεβάζεις τις φωτογραφίες σου οι οποίες πρέπει να είναι και οι καλύτερες τους δίνεις τα στοιχειά σου και από κει και περά ας τους να έχουν δουλεία.
Τι γίνεται επίσης με τον έφηβο που έχει εθιστεί στο ιντερνετ και περνά τα ¾ της μέρας του στα chat-rooms και στα ηλ. παιχνίδια με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τις αληθινές κοινωνικές επαφές? Που ακόμα και όταν προσγειώνεται στην πραγματικότητα το πρώτο που θα κάνει είναι να πιάσει το κινητό του και να στείλει sms ?
Ε γω προτιμώ εκείνες τις μέρες που τους φίλους μου του έβρισκα στις πλατείες και όχι σε ένα άψυχο μόνιτορ , τότε που όταν μιλούσες με κάποιον έβλεπες τα μάτια του και καταλάβαινες τα συναισθήματα του.
NOSKTI

ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΝΤΩΣ

εχεις δίκιο, συντροφε, δεν αλλάζω την ανθρώπινη επαφή με καμία εικονική, αλλά με την σωστή χρήση του τι γίνετε?

Καλημεραααα

Δημοσίευση σχολίου