Σπρεντ καφέ

Posted by RossoNero | Posted in | Posted on 12:25 μ.μ.

Ο καφές τελείωνε και τα κοινωνικά σχόλια (κουτσομπολιό), συνοδεύτηκαν επάξια από "πανουσική" καζούρα, για όλη σχεδόν την "εστέτ" αφρόκρεμα του νησιού. Κάπου εκεί ξεκίνησε το πεντάλεπτο της σοβαρότητας.

-...και για λέγε. Θέλω να ξέρω...

-Καλά θα σου πω, αλλά πρώτα θα παραγγείλουμε δεύτερο καφέ και στο τέλος θα σου πονέσει το κεφάλι (!).

-Λέγε εσύ κι εγώ θα ετοιμάσω τα αντικαταθλιπτικά...και ξεκίνα από το πολυακουσμένο "σπρεντ".

-Λοιπόν φίλε μου, με κάθε επιφύλαξη γι’ αυτά που θα σου πω, είμαστε βουτηγμένοι ως το λαιμό στον ευρωπαϊκό λάκκο με τα σκατά, τα οποία τα αναμοχλεύουν κάτι τεράστια κωλοδάχτυλα, που ψάχνουν και αυτά τα καημένα να βρουν το "φυσικό" τους περιβάλλον.

-Πάντα γλαφυρός και εύστοχος.

-Στο θέμα μας τώρα...μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού το έχει η Γερμανία (Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί - Δήμος Σταρένιος από ελληνική ταινία) η οποία δανείζεται, αραιά και που, από το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με 3%. Η Γερμανία έχει βαριά βιομηχανία και κάνει πολλές εξαγωγές εκτός ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Αυτό σημαίνει ότι έχει κύρος και μια παροιμιώδη συνέπεια στη διεθνή αγορά και όντας μέσα στην ΕΕ, την καλύτερη οικονομία. Δηλαδή δεν εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της ΕΕ, για μην σου πω ότι δεν την νοιάζει και καθόλου.

Τώρα, όλοι οι άλλοι εταίροι δανείζονται από την ΕΕ, κυρίως από την Γερμανία και την Γαλλία, οι οποίες ένα μέρος του δανείου το βάζουν από την "τσέπη" τους και το υπόλοιπο το παίρνουν από το ΔΝΤ με επιτόκιο όχι πάνω από 3%. Για να δανειστεί μία χώρα της ΕΕ απευθείας από το ΔΝΤ θα πρέπει να συναινέσει η ΕΕ, ώς εγγυητής. Εάν μια χώρα της ΕΕ "απειλήσει" ότι θα δανειστεί μόνη της από το ΔΝΤ, τότε το επιτόκιο θα είναι πολύ πιο πάνω από το 3%. Αυτή η διαφορά είναι το λεγόμενο "σπρεντ"..... Φερστέεν;

-Περίπου. Και πως υπολογίζεται αυτή η διαφορά?

-Χμ...περίμενα αυτή την ερώτηση. Μα φυσικά ανάλογα με την ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος, το εθνικό χρέος, τη λιτότητα, το κύρος, τα "μεγάλα" συμφέροντα, την εισροή ξένων κεφαλαίων, το επιτόκιο δανεισμού της εκάστοτε τοπικής τράπεζας, το χρηματιστήριο και καμιά δεκαριά ακόμη λόγους της κάθε χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Δηλαδή όλα αυτά συνθέτουν την Οικονομία μιας χώρας......και εάν σου πόνεσε από τώρα το κεφάλι, άλλαξέ το(!) και προτίμησε ένα βοδινό. Τα χάπια κράτησέ τα για μετά... χαχαχά!

.....ύστερα από ένα λεπτό και αφού ήπιαμε από 3(%) τζούρες καφέ και κάναμε ένα τσιγάρο...

-...δεν θα σε αφήσω να πάρεις ανάσα, τώρα που ζεστάθηκες. Έτσι λοιπόν στα μέσα Απριλίου 2010, το σπρεντ της Ελλάδος είχε φτάσει στις 470 μονάδες(4,7%). Την ίδια εποχή το σπρεντ του Ιράκ ήταν 430 (!) μονάδες. Αυτό σήμαινε ότι εάν δανειζόμασταν τότε κατευθείαν από το ΔΝΤ θα είχαμε επιτόκιο 4,7%+3%=7,7%. Μέσα σε λίγες μέρες το πενιχρό κύρος της χώρας μας εξαφανίσθηκε (σπλιφ!!!) και το σπρεντ εκτινάχτηκε κοντά στις 1090 μονάδες. Δηλαδή 10,9% συν το 3% της προίκας μας από την Γερμανία, φτάσαμε να "απειλούμε" την ΕΕ ότι θα δανειστούμε από το ΔΝΤ με 14% επιτόκιο. Ήταν σαν να έπαιζε ο Γιωργάκης Junior "ξερή", σε ένα τραπέζι του πόκερ.

-Είπες "απειλούμε", γιατί?

-Χα...μικρέ μου και ανυποψίαστε σπόρδακα (χαϊδευτικά), γιατί είμαστε μέσα στην ΕΕ και όλοι έχουμε το ίδιο νόμισμα. Κατά συνέπεια, εάν μία χώρα δεν έχει να πληρώσει το ΔΝΤ, τότε θα πτωχεύσει και θα παρασύρει και όλη την ΕΕ, που έχει ένα νόμισμα και "εν μέρει" λειτουργεί σε πολλούς τομείς σαν μία χώρα. Το λεγόμενο “ντόμινο”.

...δεύτερο τσιγάρο και αυτή την φορά άφιλτρο, όπως τα σέρτικα Λαμίας. Εμείς (!) οι Έλληνες ξέρουμε από νταλκάδες και σεκλέτια (ωραίες ελληνικές λέξεις) και φυσικά απολαμβάνουμε την διαδρομή προς την κορύφωση...

-Καλά, εσύ που τα έμαθες όλα αυτά?

-Τα στοιχεία τα πήρα από εφημερίδες και άρθρα στο ιντερνέτ αλλά ρώτησα και ένα φίλο που ξέρει από οικονομικά....

-Μια χαρά τότε (και δυο τρομάρες).

-Δεν θέλω να στο παίξω ξερόλας και εξυπνάκιας. Απλά, διασταύρωσα κάποια στοιχεία. Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλια και τις διορθώσεις σου...

-Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στον επόμενο καφέ...



"Θελωναξέρος"

Comments (1)

Θα υπάρξει και συνέχεια με άλλα θέματα...
"Θελωναξέρος"

Δημοσίευση σχολίου